Utvecklingen inom Välkommen till Värmdö (VtV) är beroende av hur många nyanlända som kommer till vår kommun samt i vilken omfattning vi kan hålla kontakt med de som kommit hit under de gångna åren. Men utvecklingen beror även på hur mycket Värmdöborna vill bidra med sitt engagemang samt hur föreningens ekonomi ser ut, och såklart när det händer oförutsägbara saker som en pandemi, familjer som snabbt ska evakueras ur Kabul eller plötsliga invasioner av länder nära Sverige.
Hur aktiva medlemmar är gör det till en prioritering för styrelsen, och kärnan av volontärer, att förvalta och bidra med god organisation. Konkret verksamhet som kan engagera medlemmar kan även bidra till att öka medlemsantalet. Många värmdöbor ökar sitt engagemang mångfaldigt då det händer otäcka saker i vår omvärld. Därför är det också svårare att göra en hållbar plan, men desto roligare att vi har sådan flexibilitet att vi snabbt kan ställa om när aktuella händelser i omvärlden så kräver.
Vårt nätverk syftar till att öka integrationen i Värmdö kommun. Vi ska genom praktiskt arbete och olika berättelser stödja möjligheter till social gemenskap och medverkan i olika sammanhang som studier, arbete, fritidsaktiviteter mm
Erfarenheten av gångna åren visar att det oftast är männen som engagerar sig i olika aktiviteter, både ensamkommande och familjefäder. Vi ser ett särskilt behov av att på lämpligt sätt bidra till att nyanlända kvinnor får möjlighet till gemenskap och tillgång till det svenska samhället.
Ekonomin inom VtV är avgörande eftersom den är avgörande för hur många aktiviteter, utbildningar och annat arbete vi kan bedriva. Idag har vi ekonomisk ersättning från Värmdö kommun genom vårt IOP-avtal, intäkter från medlemsbidrag, medlemsavgifter samt genom ersättning för extratjänster via Arbetsförmedlingen.
Vi har sökt stöd från olika stiftelser med flera, men detta måste fortgå då verksamheten under 2022 kommer förlora delar av ersättningen från arbetsförmedlingen.